A nyár végi szilva az egyik legjobb természetes vitaminforrás!


A nyár végének és az ősz elejének egyik legkedveltebb gyümölcse a szilva. Számos fajtája létezik attól függően, hogy a Föld mely részén terem különböző színű, méretű, formájú lehet. 
A szilvafa a rózsafélék családjába tartozik, rokonai pl. a ringló, az őszibarack, a nektarin, a mandula.

A szilva könnyedén beilleszthető az egészséges étrendbe: 100 g gyümölcs 58 kcal-t és 13 g szénhidrátot tartalmaz, emellett gazdag különféle vitaminokban és ásványi anyagokban.


Jótékony hatásai


A vitaminok közül ki kell emelni a C-vitamint, ami egyben egy fontos antioxidás is, az A-vitamint és előanyagát a beta-karotint, ami jó hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére, valamint a B vitamin család több tagját, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav. Ezek együtt a proteinek és a zsírok anyagcseréjében játszanak fontos szerepet.
K-vitamin tartalma a véralvadást és a csontok megfelelő fejlődését segíti elő.

Az ásványi anyagok közül káliumban, vasban, fluoridban, foszforban, magnéziumban és cinkben gazdag a gyümölcs. A kálium a sejtek és testnedvek egyik fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és vérnyomást, a vasnak a vörösvérsejtképző hatását kell kiemelni, a fluorid a fogak egészségét segíti elő, a foszfor a kálciummal együtt a csontok és a fogak fontos építőeleme és számos biológiai folyamatban nélkülözhetetlen elem. A magnézium szintén jelen van a szervezet minden sejtjében, elsősorban a csontokban, izmokban és a májban. A cinknek is rengeteg szerepe van az életműködések szabályozásában, amit ki kell emelni, az a jó látás, szaglás, ízérzékelés fenntartása, valamint a sebgyógyulás elősegítése.




A szilva nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat is, mint a lutein és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. 

A gyümölcsöt magas rost-, szorbit és szaténttartalma miatt hashajtóként is alkalmazzák. E célra főleg az aszalt szilva ajánlott, hiszen abban nagyobb koncentrációban fordulnak elő mind a rostok, mind pedig a gyümölcscukor. Nem csak székrekedés ellen hatékony, hanem vízhajtó hatása is ismert.


Felhasználása


A szilvát a szezonjában és kalóriaszegényebb étrend követése esetén érdemes frissen fogyasztani, hiszen ebben a formában marad meg benne a legtöbb hasznos vitamin, antioxidáns és ásványi anyag. Télire eltehetjük kimagozva, lefagyasztva, de főzhetünk belőle lekvárt is. A szilva arról is híres, hogy ha elég hosszú ideig főzzük a lekvárt, hozzáadott cukor nélkül is tökéletes lesz, sőt, csak úgy lesz igazán tökéletes. Ebben a formában – és aszalva – már nagyobb koncentrációban tartalmaz cukrot és így az energiatartalma is magasabb, ezért szigorú diétába már nem feltétlenül beilleszthető, de az egészséges táplálkozásban mértékkel helye van.


A cikk eredetileg a Peak Girls oldalán jelent meg egy muffin recepttel kiegészítve.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)