Égess zsírt súlyzós edzéssel!


Létezik egy olyan széles körben elterjedt tévhit, miszerint, ha valaki zsírt szeretne égetni, a legjobb megoldás a hosszú órákon át tartó kardió edzés, amihez rosszabb esetben még koplalás is társul. Sokan – főleg a nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknél tapasztalom – úgy gondolják, hogy eleinte semmi szükségük nincs erősítő edzésre, elvégre úgyis elég “nagyok”, ezért először csak kardió edzéseket akarnak végezni, azzal a céllal, hogy azzal majd “leégetik magukról a zsírt”, és ha ez sikerült, elkezdenek súlyzózni és izmot építeni. Az az igazság, hogy ez az elképzelés a valóságban nem állja meg a helyét! Nézzük, miféle előnyei vannak a kemény súlyzós edzéseknek a zsírégetés szempontjából!

Az első, hogy csak a diétával, illetve csak diétával és kardióval ugyan lehet fogyni, hiszen ha kevesebbet eszünk a szükségletünknél, illetve ha az edzéssel elég sok kalóriát égetünk el, fogyni fogunk. DE! A testünk formáját az izmok adják és amennyiben azok nem kapnak megfelelő terhelést, nem érzékeli a szervezetünk azt, hogy szükségünk van rájuk, leépülnek. Így sajnos jóval nagyobb eséllyel fogunk izomból is fogyni. Nyilván zsírt is vesztünk, de az izmaink sem fognak hozzánk ragaszkodni és mivel az izomszövetet jóval energiaigényesebb feladat fenntartani, mint a zsírt, nagyobb eséllyel fogjuk elveszíteni. Ezért a fogyás eredménye erősítő edzés nélkül egy formátlan, lapos, kevésbé feszes test.



A másik fontos tudnivaló, hogy a több izom gyorsabb anyagcserét is jelent. Tehát minél nagyobb az izomtömegünk, annál nagyobb az alap enegriaszükségletünk, hiszen az izomszövet fenntartása is energiaigényes folyamat. (Nincs így a zsírszövet esetében.) Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minél izmosabbak vagyunk, annál többet ehetünk szálkásító diétában is. Izmosak pedig nem a futópad, vagy az ellipszis gép órákon át tartó hajtásától leszünk, hanem az olyan alapgyakorlatoktól, mint pl. a guggolás, a húzódzkodás vagy a deadlift. Tévhit az is, hogy ezeket a gyakorlatokat szálkásítás idején kis súllyal és nagy ismétlésszámban kell végezni. Nem! A cél, hogy próbáljuk legalább ugyanakkora súllyal végezni őket, mint korábban. Ha elvesszük a terhelést, a szervezet úgy érzékeli, hogy nincs már szükségünk akkora izomtömegre, így nagyobb eséllyel fogunk abból veszíteni. (A magas ismétlésszámú edzésnek kis súlyok helyett, közepes, kihívást jelentő terheléssel remek erő-állóképességfejlesztő hatása van, valamint változatosabbá lehet vele tenni az edzést.)

Már tudjuk, hogy maga az izomtömeg nyugalmi állapotban is gyorsabb alapanyagcserét jelent, de ezt a gyorsaságot az erősítő edzésekkel tovább fokozhatjuk. Egy intenzív edzés után ugyanis a regenerálódás során zajló biológiai folyamatok szintén nagyon energiaigényesek. Ezt nevezik “afterburn effect”-nek, azaz utózsírégető hatásnak. Ez azt jelenti, hogy nem csak az edzés ideje alatt, hanem utána még órákig jóval magasabb szinten pörög az anyagcserénk, mint nyugalmi állapotban. Ilyen hatást azonban csak intenzív izom- és/vagy állóképességi munkával lehet elérni. Ilyen egy intenzív súlyzós edzés, a köredzések, a HIIT.


Az egyenletes tempójú monoton, aerob pulzustartományban végzett kardió jellegű mozgásformákra tehát nincs feltétlenül szükség a zsírégetéshez. Természetesen azzal is kalóriákat égetünk, ami – ha az étrendünk is rendben van – hozzásegít a fogyáshoz, de sokkal kisebb százalékban, mint azt a többség gondolja.
Tehát a zsírégetés kulcsa nem a kardió, hanem a gyors anyagcsere, amit a megfelelő étrend betartása mellett intenzív, nagy súlyokat sem nélkülöző edzésekkel érhetünk el.

A cikk a Peak Girls oldalára íródott.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)