Ízületvédő hatóanyagok toplistája


A hatékony és eredményes sportoláshoz, na és a problémamentes mindennapokhoz elengedhetetlen, hogy ízületeid egészségesek legyenek. Amennyiben fokozott terhelés éri őket – legyen az nagy súlyokkal való edzés, túlsúly vagy fizikai munka – jobban oda kell figyelned rájuk. Az első dolog a megelőzés: edzés előtti alapos bemelegítés, mobilizáció, edzés közben a gyakorlatok szabályos végrehajtása, szükség esetén rögzítők, bandázsok használata, megfelelő terhelés alkalmazása, edzés után pedig többek között az alapos nyújtás.

Mindezek mellett számos olyan étrend-kiegészítő létezik, ami hozzájárul az ízületek védelméhez, segít megelőzni a bántalmak kialakulását, illetve enyhítik a már meglévő panaszokat. Nézzük, melyek ezek a hatóanyagok!


Glükozamin

A glükozamin segít egőrizni a kötőszövetek rugalmasságát, így hozzájárul a porcok, szalagok, inak egészségéhez. Sérülések esetén fontos szepere van a regenerációban, s ez alatt nem csak a csont- és ízületi sérüléseket, hanem a sebeket is értem.

Kondroitin szulfát

A glükozaminnal egymás hatását erősítik, valamint segít a tápanyagok és a víz porcokhoz való eljuttatásában. Glükozaminnal kombinálva hatékony az ízületi fájdalmak ellen, segít javítani az ízületi mobilitást és csökkenteni a csontritkulás tüneteit.

Omega 3 zsírsavak

Gyulladáscsökkentő hatásúak, valamint erősítik az inakat.

SAMe

Az S-adenozil-metionin elsősprban fájadalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, tehát a már kialakult ízületi bántalmak esetén lehet rá szükség, valamint résztvesz a porcképződésben is, így hozzájárul azok regenerálódásához.

MSM

A metil szulfonil metán szintén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, valamint segíti a kollagén képződését, amivel hozzájárul az ízületek, az izmok, a bőr, a körmök és a haj egészségéhez.

Kalcium és D-vitamin

A kalcium és a D-vitamin együtt a két legfontosabb kiegészítő az egészséges csontok érdekében, ugyanis kimutatták, hogy a calcium megfelelő felszívódásának kulcsa a D-vitamin lehet. Az erős csontok építése mellett szintén fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású kiegészítőkről van szó.

C-vitamin

Talán a leguniverzálisabb vitamin, ami szinte “mindenre jó”, így az ízületeink egészségéhez is hozzájárul. A glükozaminnal együtt segítik a kollagén termelődését, ami a kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében játszik kulcsszerepet.

Kurkuma, gyömbér

A két fűszer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és javítják a vérkeringést.

Boswellia (tömjénfa)

A tömjénfa egy Kínában őshonos fa, melynek nedve évezredek óta használtos a gyógyításban. A boswellsav gyulladáscsökkentő hatású, védi a kötőszövetet.

Több említett kiegészítő külön-külön is beszerezhető és használható az ízületi fájdalmak elkerülése érdekében, a komolyabb ízületvédő készítmények pedig többet is tartalmaznak a fent felsoroltak közül, kihasználva egymást erősítő hatásukat. Úgy vélem annak, aki komolyabban sportol, mindenképp érdemes megfontolnia ízületvédő készítmény használatát. Az Omega-3 zsírsavak, a C-vitamin, a kalcium alapvető táplálékkiegészítőknek számítanak, amit mindenkinek szednie kellene, de az újabb ismeretek alapján ide tartozik a D-vitamin is. Megelőzésképp érdemes glükozamint, MSM-et, és/vagy kondroitin-szulfátot is használni – ezek akár folyamatosan, egész évben szedhetők, míg már kialakult problémák esetén összetettebb, több hatóanyagot tartalmazó ízületvédő javasolt, kúra szerűen 2-3 hónapig.



A cikk a Peak Girls oldalára készült.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)