Miért nem látod az edzések eredményét?

Sokat edzel, úgy érzed, mindent megteszel a céljaid elérése érdekében, mégsem látod az eredményt? Egy idő után ez könnyen csökkentheti a motivációdat, úgy érzed, nincs értelme a sok munkának és megfordul a fejedben az is, hogy abbahagyd az egészet. Ez nagyon rossz gondolat, felejtsd el azonnal, inkább gondold át, mi lehet az oka az eredménytelenségnek.

1. Abbahagyod, mikor fáj

Senki nem mondta, hogy az edzés nem lesz kemény és hogy az eredmények könnyen jönnek. Ha nem lépsz ki a komfortzónádból, nem érzik az izmaid, hogy rendesen megdolgoztattad őket és fejlődni sem fognak. Ezért kénytelen leszel elviselni a fájdalmat. Nyilván, ha a fájdalom oka egy sérülés, más a helyzet, olyankor abba kell hagyni a gyakorlatot.

2. Nem használsz elég nagy súlyokat

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy nők nem használhatnak nagy súlyokat, mert túl izmosak lesznek. Ez persze nem igaz, az eredményességhez pedig nem elég 1-2 kg-s súlyzókat mozgatni. hiszen azok nem jelentenek kihívást. Gondoljunk csak bele, hogy a mindennapi tevékenységeink során is megmozgatunk annál nagyobb tömegű tárgyakat is, hogy várhatjuk akkor el, hogy ennyitől fejlődésnek induljunk? Mindig akkora súlyokat használj, amelyekkel az utolsó 2-3 ismétlés már nehezen megy.

3. Túl nagy súlyokat használsz

Valaki épp az ellenkező hibába esik és túl nagy súlyokat próbál használni, hogy elmondhassa magáról, hogy ő x kg-val tud dolgozni. Ez azonban könnyen azt eredményezheti, hogy nem tud az illető szinte egyetlen szabályos ismétlést sem végrehajtani, ráadásul sérülésveszélyes is.

4. Nem adsz bele mindent

Sokan úgy vélik, egy kis héba-hóba edzés is jobb, mint a nem edzés. Oké, akkor is csináltál valamit, de ha túl fáradt vagy, inkább hagyj ki egy napot, minthigy 50%-on telejsíts és másnap, kipihenten 110%-ot beleadva pótold be az edzést.

5. Túlságosan sokat foglalkozol azzal, hogy nézel ki

Edzés közben ne azt nézegesd a tükörben, hogy hogy nézel ki, hanem azzal foglalkozz, hogy helyesen csináld a gyakorlatot. Meg fogsz izzadni, a hajadat is össze fogod kócolni és tuti, hogy edzés végén nem úgy fogsz kinézni, mint a bemelegítéskor. Ha mégis, akkor valamit rosszul csináltál.

6. Túl keveset edzel

Ha kihagysz edzéseket, nem tartod magad a tervehez, ne várj túl nagy fejlődést.

7. Túl sokat edzel

Nem csak a túl kevés, de a túl sok edzés is hátráltathatja a fejlődést. Ha túlterheled magad, nincs elég ideje a testednek regenerálódni és nem leszel képes megfelelő ütemben fejlődni.

8. Az étrendeddel van a gond

Egy rossz diétát nem lehet edzéssel kompenzálni. Lehet, hogy túl sokat, vagy túl keveset eszel, vagy éppen a fehérje-szénhidrát-zsír arány nem megfelelő az étrendedben.

9. Túl sokat vársz, túl hamar

A testednek időre van szüksége ahhoz, hogy átalakuljon. Igaz ez akkor is, ha fogyni, mind pedig akkor, ha izmosodni szeretnél. 1-2 hét alatt nem tudsz megszabadulni attól a feleslegtől, ami hónapok, vagy évek aatt jött fel rád, a látványos izomtömeg gyarapodáshoz pedig még több időre van szükség. Fontos, hogy reális célokat tűzz ki magad elé és ne várj csodát pár hét edzés és diéta után.

10. Csak a kedvenc izomcsoportjaidra edzel

Nem csak azokat a gyakorlatokat kell végezni, amiket szeretsz – ezekben feltehetően nagyon jó vagy – hanem azokat is, amiket nem. Sőt, sokszor azokat a gyakorlatokat kell leginkább erőltetni, amiket kifejezetten utálsz, mert azok a gyenge pontjaid, azokban kell a legtöbbet fejlődnöd.

11. Ugyan azt az edzéstervet csinálod hónapok óta

Ha soha nem változtatsz a terhelésen, hetek, hónapok óta ugyan azokat a gyakorlatokat végzed, ugyan abban a sorrendben, ugyan azokkal a súlyokkal és ismétlésszámokkal, akkor a tested már megszokta és nem fejlődik. Időről időre változtatni kell!

12. Nem látod reálisan magad

Lehet, hogy valójában van fejlődés, csak nem veszed észre! Én ezzel sokszor így vagyok, hiszen nap, mint nap látom magam a tükörben és nem veszek észre különösebb változást magamon. Mások – főleg, akik már rég láttak – biztosan észreveszik!


A következő cikk alapján írtam:

http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/hiit-workout/11-reasons-arent-seeing-results-workouts/

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)