Sárgarépás-kesudiós aprósüti fehérjekrémmel



Ennek a sütinek az eredetijét egy karácsonyi könyvben láttam és rögtön megtetszett, mert a kesudiót nagyon szeretem. Igaz répával még sosem sütöttem eddig, de már régóta ki akartam próbálni. Nem csalódtam, nagyon finom, egészséges sütit sikerült összehozni. A lisztet teljes kiőrlésű változatra és fehérjeporra cseréltem, a zsiradékot kókuszzsírra és kefirre, töltelékként pedig igazi sütikrémet használtam, kazein formájában. Persze lekvárral is összeragaszthatod őket, akkor sárgabarackot, őszibarackot, vagy narancsot ajánlok hozzá.


HOZZÁVALÓK

  • 50 g pirított kesudió (az se baj, ha sós)
  • 70 g répa
  • 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 50 g szezámmagliszt
  • 50 g vaníliás fehérjepor (sűrű állagú kevert, vagy kazein)
  • 50 g eritrit (vagy xillit)
  • 25 g kókuszzsír
  • 50 g kefir
  • kevés citromlé
  • Töltelék: 30 g sütikrém ízű kazein fehérjepor
  • Tetejére: 10 g 85%-os étcsoki

ELKÉSZÍTÉS


A liszteket, a fehérjeport, az eritritet és a fűszereket keverd össze egy tálban. A kesudiót és a megpucolt, felkarikázott répát aprítógépben daráld durvára. (Ennek hiányában kesut összetörheted egy zacskóban húsklopfolóval, a répát pedig lereszelheted apró lyukú reszelőn.) Ezt is add hozzá a lisztekhez, majd a kókuszzsírral és a kefirrel kezdd el összegyúrni, majd adj hozzá egy kevés citromlevet. Csak annyit, hogy ne legyen túl ragacsos a tésztád. Ha elkészült a tészta, legalább 1 órára tedd be a hűtőbe, hogy kicsit keményedjen.


Ezt követően a sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, a tésztát nyújtsd ki 2-3 mm vastagra és szaggass belőle tetszőleges formákat. 10-12 perc alatt süsd őket készre. Nem kell, hogy nagyon megpiruljanak, elég, ha már az oldaluk barnul.
Közben keverj ki egy adag finom kazeint pudingos állagúra, ezzel fogjuk megtölteni a kis kekszeket. Amit kicsit hűltek, már kezdheted is: egy kiskanál fehérjepudinggal ragaszdd össze a kekszeket.
A díszítéshez olvassz fel egy kevés magas kakaóvaj tartalmú étcsokit vízgőz felett, majd díszítsd vele kedved szerint a sütiket: én villát mártottam a csokiba és azzal csíkoztam be a sütiket minden féle irányban.


Az egész adag tápanyagtartalma (díszítéssel és töltelékkel együtt): 1280 kcal, 100 g fehérje, 70 g szénhidrát és 80 g zsír. Én nagyon pici formákat szaggattam, így egy sütiben alig 30 kcal van. J


A recept a Peak Girlsnek készült.

Több hozzávalót jó áron tudtok megvásárolni a Biobolt.e-tárban az alábbi kuponkóddal.