A túledzettség rád is veszélyt jelent!

A pihenés szerepe a fejlődésedben fontosabb, mint gondolnád!


Sportolni jó és nagyon könnyű edzésfüggővé válni. Szinte mindenki, aki elkezd rendszeresen mozogni, keresztül megy rajta. Látod, érzed az eredményeket, örömödet leled a mindennapos edzésben és rosszul érzed magad, sőt talán bűntudatod is van, ha valamiért ki kell hagynod egy napot. Sokaknak ismerős lehet az érzés. Azonban a túlzásba vitt edzés, a túl kevés pihenés előbb-utóbb problémákat fog okozni. Cikkemből kiderül, melyek ezek a problémák, és hogy miért fontos tényező a fejlődésben a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

A regeneráció kulcsfontosságú, ha eredményeket akarsz elérni, ugyanis az izom nem az edzésen épül és a zsír sem akkor “ég”, hanem az azt követő pihenő időszakban.

Ha túledzed magad, nem hagysz időt sem az izmaidnak, sem az idegrendszerednek a pihenésre, a megújulásra és a következő tünetekkel találhatod magad szembe:
alacsony energiaszint
folyamatos fáradtság
kedvetlenség, depresszió
alvási nehézségek
sérülés
lassú fejlődés, vagy visszafejlődés edzésen
stressz
izomvesztés
túlevés
legyengült immunrendszer
betegség



Ha eleget pihensz az edzések között, jobban fogsz fejlődni: az izmaid gyorsabban fognak regenerálódni, erősebb lesz az immunrendszered, az ásványi anyagok és a tápanyagok gyorsabban fognak beépülni a szervezetedbe, kiegyensúlyozottabb lesz a hormonháztartásod és összességében: jobbak lesznek az eredményeid!

Végül, de nem utolsó sorban, nézzük, mit tehetsz a megfelelő regenerálódás érdekében:


Legyen heti minimum 1, de inkább 2 pihenőnapod, amikor nem edzel. Ne érezz miatta bűntudatot, ezzel sokkal többet teszel a fejlődés érdekében, mintha túlhajtanád magad!
Táplálkozz tudatosan! Tervezd meg az étkezéseid, legyen kiegyensúlyozott a tápanyagbeviteled.
Figyelj a folyadékfogyasztásra!
Szedj vitaminokat, ásványi anyagokat. A legfontosabbak a C-vitamin, a kalcium, a magnézium és az omega-3 zsírsavak.
A masszázs és a szauna is remek lehetőség a pihenésre és a megújulásra.
És a legfontosabb: aludj eleget!
Táplálékkiegészítők, amelyek a pihenésed, regenerációd segítik: olyan esszenciális aminosavak, mint a BCAA, a glutamin, illetve az L-tryptophan és a GABA, ami hozzájárul a pihentető alváshoz.

A cikket a Peak Girls oldalára írtam.