Mi a CrossFit?


Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a funckionális edzésformák, köztük a CrossFit. Én is nagyon megszerettem és – bár még viszonylag kezdő szinten, open kategóriában – már versenyeztem is. Amikor kérdezik, hogy mit sportolok, mi az a CrossFit, általában arra gondolnak, hogy “valami durva, ahol traktorgumikat ütögetnek”. ☺ Nos, ennél azért jóval többről és összetettebb dologról van szó, amit nehéz röviden elmesélni. Épp ezért írtam meg ezt a bejegyzést, hogy bár viszonylag egyszerűen, érthetően, mégis kicsit részletesebben bemutassam, miről is szól a CrossFit.


A CrossFit egy edzésrendszer, melynek célja az általános fittség, ezen belül a következő 10 fizikai képesség fejlesztése:

  1. A keringés és légzés állóképessége
  2. Kitartás
  3. Erő
  4. Hajlékonyság
  5. Teljesítmény 
  6. Gyorsaság 
  7. Koordináció
  8. Agilitás
  9. Egyensúlyérzék
  10. Pontosság



Alapelv, hogy az edzések folyamatosan változnak, magas intenzitásúak és funkcionális mozgásokra épülnek. Szerepelnek bennük saját testsúllyal végzett gyakorlatok mint pl. a húzódzkodás, fekvőtámasz, felülés, kézenállásba nyomás, és olyan tornász elemek, mint a muscle up, az olimpiai súlyemelés gyakorlatai, tehát a szakítás és a felvétel és lökés, illetve más nagy súllyal végezhető alapgyakorlatok, mint az elemelés és a guggolás különféle változatai.
Mindezek mellett fontos szerepet kapnak a CrossFitben az alapvető ciklikus mozgások, mint a futás, úszás, evezés és az ugrókötél.

Camille Leblanc-Bazinet a 2014-es CrossFit Games női győztese

Hogyan épül fel egy CrossFit edzés?


Természetesen minden a bemelegítéssel és mobilizációval kezdődik, amire ebben a sportban különösen nagy hangsúlyt fektetnek. Ezt követheti erősítés, vagy a gyakorlatok technikai tanulása, gyakorlás. Az edzés második felében kerül sor a(z egy, vagy esetenként több) WOD-ra (workout of the day, azaz a nap edzése), ami egy viszonylag rövid (bár van ellenpélda is), intenzív gyakorlatsor. 



Vannak ún. “benchmark”, azaz felmérő WOD-ok – ezek női neveket kaptak – és időről időre újra végrehajtva őket képet adnak a fejlődésünkről. Ilyen pl. az Angie, ahol időre kell 100 húzódzkodást, 100 fekvőtámaszt, 100 felülést és 100 guggolást csinálni, vagy a Fran, ahol 21-15-9 ismétlést kell végrehajtani thrusterből (elölguggolásból lökés vagy nyomás) és húzódzkodásból felváltva.

Rich Froning a 2011, 2012, 2013 és 2014-es CrossFit Games férfi bajnoka

Ki kezdhet el CrossFitezni?


Egy kezdő számára elsőre nagyon nehéznek, kivitelezhetetlennek tűnhet egy-egy gyakorlatsor, de ez valójában nincs így! Minden gyakorlatot le lehet skálázni, tehát van könnyített változatuk, pl. a húzódzkodást amíg nem megy saját testsúllyal, gumiszalag segítségével végezhetjük, a kézenállásban nyomást dobozon térdelve, a súlyemelő és a kettlebelles gyakorlatokat az előírtnál kisebb terheléssel. Hozzáértő edzői segítséggel, a terhelést megfelelően adagolva tehát kezdőként is el lehet kezdeni a CrossFitet és nagyon gyorsan nagyon szép fejlődést lehet elérni állóképességben, erőben és “mellékhatásként” külsőben is.



Dióhéjban ez az, amit egy CrossFit iránt érdeklődőnek tudni érdemes. Ha pedig jó helyen szeretnétek kipróbálni: Spark Crossfusion :)

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)