Teljesen más a taurin élettani hatása, mint amire eddig gondoltál!


A taurin valószínűleg számodra is ismerősen cseng, hiszen sokszor az egyik fő összetevő a az energiaitalokban a koffein mellett. Így nem csoda, hogy sokan valami élénkítő, pörgető csodaszerként tekintenek rá, mások pedig veszélyesnek, netán károsnak gondolják. Pedig ez egyáltalán nincs így!

Mi a taurin?

Nem, a taurin nem ez. :D

A taurin nem más, mint egy aminosav, amit a szervezetünk két másik aminosavból, metioninból és ciszteinből állít elő, de szimplán táplálékkal is fel tudja venni, hiszen minden teljes értékű, tehát állati eredetű fehérje tartalmazza.
Fő forrásai a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a húsok és a belsőségek. Érdekesség, hogy a csecsemők szervezete még nem képes a taurin szintézisre, így számukra esszenciális, tehát létfontosságú aminosav. Pontosan ezért az anyatejben és a gyermektápszerekben is nagy mennyiségben megtalálható. Ezek után kicsit fura lenne, ha valami ártalmas anyagról lenne szó…


Hiánytünetek


A taurinhiány egyébként nem túl jellemző, hiszen a szervezet képes előállítani és étkezéssel is jelentős mennyiséget tudunk bevinni, de vegetáriánus étrend mellett, illetve stressz és betegségek hatására lecsökkenhet a testünkben lévő mennyiség.
Hiánytünetei lehetnek a fáradtság, gyengeség, az izomveszteség, a visszamaradt növekedés, a látáskárosodás és különböző máj rendellenességek.

Élettani hatások


A taurin a test egyik fontos összetevője, kg-onként 1 g-ot tartalmazunk belőle.
Segít az inzulinérzékenység helyreállításában, a vércukorszint stabilizálásában.
Nagy szerepet játszik a szív- és érrendszer védelmében, csökkenti a vérnyomást.
Védi a szemet, ugyanis nagy koncentrációban van jelen a retinában. Ha ez csökken, látásproblémákoz vezet.
Fontos szerepe van az agyi- és idegrendszeri funkciók megfelelő működésében. 


Miben segíthet táplálékkiegészítőként?


Sportolóként a taurin az izomanyagcsere javításában lehet segítségedre, ugyanis javítja a proteinszintézist és lassítja a fehérjék – tehát az izmaid – lebomlását. Ezzel hozzásegíthet a gyorsabb izomtömeg és –erő növekedéshez, illetve ha szigorú diétán vagy, segíthet az izomtömeged megőrzésében. Mindmellett a zsíranyagcserében is fontos szerepet játszik.

Táplálékkiegészítőként hasznos lehet szellemi munkát végzők számára is, hiszen segíti az agyműködést, nyugtató hatása van és segít a szorongás leküzdésében is.

Olyan betegségek  és panaszok kezelésére is alkalmas, mint az epilepszia, epekő, vagy a fejfájás, hallásproblémák, fülzúgás. Szívelégtelenségek esetén szintén hasznos kiegészítő lehet, mert javítja annak összehúzódó képességét. A taurin létfontosságú a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a zsírok megfelelő emésztéséhez és szerepet játszik a máj és az epe megfelelő működésében is.


A cikk a Peaknek készült.
(Megjegyzés: A cikket én írtam, de a Peak fiús oldalán jelent meg és nem az én nevem alatt...)
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)