Zokni nélkül ne húzz sportcipőt! Óh, a fránya vízhólyag!


A jó időben egyre többen járunk ki a szabadba mozogni, a legtöbben futni, de a hétvégi kirándulások, túrák is egyre gyakoribbak. Ha te is szereted ezeket az időtöltéseket, biztosan tudod, hogy mennyire fontos a megfelelő öltözet, elsősorban a jó futó-, vagy túracipő. Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy egy-két vízhólyag nehezíti meg az edzésed – és nem csak akkor, hanem utána napokig… Nézzük, mit tehetsz ellenük, hogy minél kevesebb ideig legyen velük gondod!


Hogyan alakul ki?


Vízhólyag akkor keletkezik, mikor a bőr felső rétege elválik az alatta lévőtől. Ezt a bőrterület egyidejű nyomása és súrlódása okozza, a két bőrréteg közé pedig nyirok szivárog. Ha a hólyag keletkezésekor ér is sérül, vérhólyag keletkezik – ez kezelését tekintve nem különbözik a vízhólyagtól, csak külsőre tűnik súlyosabb sérülésnek.

Mi okozza?


Elsősorban két oka lehet: a cipő és a zokni. A cipő hólyagot okozhat, akkor is ha egyébként teljesen jó, csak egyszerűen még új, nem tört be és még nem szoktad meg. Ha több használat után is gond van vele, akkor mégsem a megfelelő cipőt választottad, vagy csak nem kötötted elég szorosra.
Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen zoknit választasz! Nekem személy szerint ez szokott lenni a probléma forrása… A pamut zoknik ugyanis jó nedvszívóak és hajlamosak a gyűrödésre is, a nedvesség és a gyűrődések dörzsölő hatása pedig egyenes út a vízhólyagokhoz. Érdemes beruházni néhány pár műszálas futózoknira!


Végül, de nem utolsó sorban, meg kell említeni, hogy “belső” okai is lehetnek a dolognak! Sport közben egyrészt megizzadsz, máris ott a nedvesség – másrészt ha ezt a folyadékveszteséget üres vízzel pótlod, nátriumhiányos állapotba kerülhetsz. Ahhoz, hogy a véred nátrimkoncentrációja helyreálljon, a vérednek be kell sűrűsödnie, amit a szervezet úgy ér el, hogy a vérből a szöveteidbe irányítja a vizet, melyek így felvizesednek, felpuffadnak, ami szintén “jót tesz” a vízhólyagoknak. Többek között ezért is fontos tehát az, hogy ne csak a folyadékot, hanem az ásványianyagokat is pótold mondjuk egy izotóniás itallal.


Mit tegyek, ha már kialakult a hólyag?


A gyors gyógyulás érdekében a következőket kell tenned: először is fertőtlenítsd a hólyagot és a környékén lévő bőrfelületet. Ha ez megvolt, egy steril tűvel szúrd ki a hólyagot, hogy távozhasson belőle a folyadék és ne okozzon kellemetlen feszülést és fájdalmat. Ezt az első napon valószínűleg többször meg kell majd ismételned, mert a hólyagok hajlamosak újra és újra nyirokkal telítődni.
Éjszakára, fürdéshez és amikor otthon vagy, mindenképp hagyd szabadon, hogy tudjon levegőzni. A víz és a levegő egyébként gyorsítja a gyógyulást.
Nyáron a melegben szerencséd van, mert elég lehet egy papucs a mindennapokban, de ha mégis cipőt kell húznod, ragaszdd le a hólyagot és nagyon ügyelj arra, hogy elég nagy méretű legyen a ragtapasz, mert ha túl keskeny és épp hogy csak fedi a sérsülést, könnyen megdörzsölheti és ezzel tovább ronthatja a helyzetet. Ha már a futáshoz/túrához nem sikerült jó zoknit választanod, most mindenképp figyelj oda, úgy, ahogy a cipőválasztásra is!


Ha mindezt betartod másnap, vagy harmadnap már elég erős lesz a hólyag alatti új bőr, így eltávolíthatod róla az elhalt bőrréteget. Fontos azonban, hogy amíg fáj, hagyd rajta, hogy védje. A bőr gyógyulását hámosítást elősegítő krémekkel tudod gyorsítani.
Még egy-két nap és már cipőben, ragtapasz nélkül sem fogod érezni a hólyag helyét, innentől gyógyultnak tekinthető a lábad. ☺

Hogyan edzzek, ha vízhólyagos a lábam?


Na igen, egy-két kis hólyag nem ok arra, hogy kihagyd az edzéseket! Ha a fenti tanácsaimat betartod, elképzelhető, hogy már másnap tudsz rendesen, cipőben edzeni (itt most nem a futásra gondolok), csak egy picit fájni fog. Fontos, hogy kerülj minden olyan gyakorlatot – pl. futás, kitörések – ami dörzsöli a hólyagot. Rosszabb, ha erőlteted és később gyógyulsz meg!
Ha minden edzőcipődben fáj a lábad, végezz olyan edzést, amit zokniban, cipő nélkül is meg tudsz oldani. Nyilván nem most kell 20 kg-s súlytárcsákat pakolászni és guggolás rekordot dönteni, de számos gyakorlat van, amit így is el tudsz végezni és amelyekből teljes értékű edzést tudsz összeállítani magadnak úgy, hogy közben a gyógyulási időd se csökkenjen. Pár nap és újra minden a régi lesz! ☺

A cikket a Peak oldalára írtam.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)