Hogyan tudnék hasról / belső combról / felkarról / stb. fogyni?

Avagy a helyi zsírégetés mítosza.


Személyi edzőként sokszor találkozom a kérdéssel: "Hogyan fogyhatnék csak hasból, csak innen, csak onnan? De innen, meg onnan nem akarok... stb." A helyi zsírégetés a fitnesz ipar egyik legnagyobb mítosza, amiben még mindig nagyon sokan hisznek, ezért úgy gondoltam, hogy egyszerre megválaszoljam mindegyikőtök kérdéseit, blogbejegyzésben válaszolok.



A nagy igazság az, hogy az emberi testen a zsírpárnák elhelyezkedése genetikailag (és a hormonrendszered által) meghatározott. Ha te hasra vagy hajlamos hízni, akkor onnan lesz a legnehezebb eltávolítani a zsírt. Másik tipikus kényes testrészek a csípő, a comb belső része és a felkar.


Ha hasazok, lemegy a hasam?


A zsírt azzal, hogy te az alatta lévő izmot mozgatod, nem tudod leégetni. A zsír és az izom két különböző szövet. Ha az adott testrészedet edzed és érzed azt az "égető érzést", az nem azért van, mert a zsírod ég, hanem mert egyszerűen savasodik a dolgoztatott izom.
Tehát ha hasazol, nem megy le az úszógumid, ha tricepszezel, nem megy le az integetőhájad, ha a combközelítő izmaidat edzed, nem fog kevésbé összeérni a combod. Ellenben meg fog erősödni a hasad, a karod, a lábad. Ez persze nem baj, mert feszesebb, tónusosabb lesz az adott terület, nagyobb eséllyel lesz kockás a hasad, feszes a karod, formás a combod ha lemegy róla a zsír. (Ha meg nem megy le, akkor csak vastagabb lesz.)


Na de hogy lehet leadni a zsírt?


Csodák nincsenek: zsírt akkor tudsz leadni, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz. Azaz diétázol és hogy növelni tudd a kalóriadeficitet, na meg hogy egészséges és formás légy, edzel is. Ennyi a képlet.
Az pedig, hogy honnan mikor fog lemenni a zsír, telejsen egyéni adottság. Általában sajnos onnan megy le utoljára, ahol téged a legjobban zavar. Ez van, ez ellen csak a türelem segít, de semmi sem lehetetlen! Hosszú, kitartó munkával bármit elérhetsz!


Nincs csodabogyó, ami onnan égeti a zsírodat, ahonnan szeretnéd, a testtekercseléssel csak vizet izzadsz ki, ezért lesz átmenetileg keskenyebb a derekad, vékonyabb a combod, de zsírt nem adsz le. Helyi zsírvesztésre a megoldás a zsírleszívás, vagy a manapság egyre inkább terjedő egyéb zsírbontó kezelések. Ezeket én nem ajánlom, nem is tudok róluk sokat és az az igazság, hogy ha az addigi életmódod folytatod, az eredményt akár a kukába is dobhatod pár hónap múlva.

Helyes táplálálkozás, rendszeres testmozgás és sok-sok türelem! Ez a recept.


------
További írásaim a témában:
Ha érdekel, hogy melyik mozgásformák a leghatékonyabbak a zsírégetésben és hogyan kell összeállítani az ezt támogató étrendet, olvass tovább.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)