Genetika - tényleg meghatározó a fogyásban vagy csak kifogás?


Azért nem tudok lefogyni, mert ilyen a genetikám, ezt örököltem. Nem tudok tenni ellene.” Elég gyakran hallani ezeket a sorokat. Vajon tényleg létezik az, hogy valakinek olyanok az adottságai, hogy bármit tesz, ő már túlsúlyos lesz? Vagy csak kifogás az egész? Nézzük, miben befolyásolja az alakformálás sikerességét a genetika!



“Ilyen alkatot örököltem, az egész családom túlsúlyos, sosem leszek vékony.”


Nos, ez általában csak kifogás. A túlsúlyt nem örökölted. A magasságodat, a különböző testrészeid formáját, a hajad, szemed színét, stb. igen, de a rajtad lévő zsírfelesleget biztos, hogy nem. Tény, hogy valaki hajlamosabb a hízásra (és ezáltal általában az izmosodásra is, úgyhogy van jó oldala is a dolognak), míg más annyit eszik, amennyit bír, mégis vékony (és ő sem örül neki, hogy csak nagy nehézségek árán képes izmot építeni, vagy épp nőiesebb, kerekebb formákat szeretne). De ilyenkor általában nem arról van szó, hogy ha te egy kövér családba születsz, akkor azért leszel túlsúlyos és azért nem tudsz lefogyni. A legtöbb esetben a túlsúly okát, tehát az étkezési, főzési szokásokat, a mozgásszegény életmódot öröklik akik ebben a helyzetben érzik magukat. Ezen pedig lehet változtatni új szokások kialakításával.
Minden alkatból ki lehet hozni a maximumot! Ebből a szemszögből tehát az “ilyen a genetikám” csak kifogás.


“Úgy akarok kinézni, mint XY fitness modell.”


Mindenki aki fogyni, vagy épp izmosodni szeretne, kitűz maga elé egy célt, mint “álomalakot”. Ez tök jó, mert van motiváció, na de az az álomalak valaki másnak a teste, nem pedig a tiéd. És ez itt a probléma. Mert soha nem fogsz ugyanúgy kinézni. Még akkor sem, ha ugyan olyan magas vagy és ugyan annyi lesz a súlyod is és a testzsírszázalékod is. Persze, attól még jól fogsz kinézni, de itt most tényleg számít a genetika: valószínű, hogy neki másabb a csontozata, valahol szélesebb, máshol keskenyebb, más az izmainak a formája. Biztosan sok képet láttál már kockás hasakról. Mindegyik jól néz ki, de tuti nem találsz lesz két embert egyforma alakú kockákkal. ;)
Ilyen téren tehát számít a genetika: a csontozatod, az izomzatod formáját örökölted, azt is, hogy hova vagy hajlamosabb hízni és honnan fogysz hamarabb, azt is, hogy melyik izomcsoportjaid erősebbek és hogy hova tudsz nehezebben izmot építeni. De ez nem kell, hogy elkeserítsen, lehet, hogy valamiben gyengébb vagy, de nincs olyan, hogy nem tudsz fejlődni és hogy nem tudod kihozni magadból a legjobbat. Lehet, hogy pl. nehezen fogysz hasról, de cserébe könnyen izmosodó, szép kerek vállaid vannak. Vagy mondjuk nehezen tudsz izmosodni, de cserébe attól sem kell félned, hogy elzsírosodsz.

A genetika a versenysportban, az élbolyban már számít, mert nem mindegy, hogy milyen alapokból mekkora munka árán kell kihoznod a legtöbbet, de hobbi szinten sokkal kevésbé fontos, mint amennyien kifogásként használják. Kemény munkával, kitartással a kevésbé előnyös adottságaidból is kihozhatod a legjobbat! ☺


A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)