Mikor fog látszani az edzés eredménye?

Sokan kérdezitek, "mikor fog már végre látszani az edzés eredménye?" Pár hét? Pár hónap?

Az az igazság, hogy erre nincs egyértelmű válasz, mert annyi mindentől függ...

  • függ az edzésedtől (minősége, mennyisége),
  • az étkezésedtől (szintén),
  • a pihenéstől (itt is),
  • hogy mindezekre hogyan reagál a szervezeted, tehát az adottságaidtól,
  • korodtól,
  • nemedtől,
  • és még sorolhatnánk...
Igazából először érezni fogod a hatást, nem látni: érzed, hogy erősebb vagy - jé már nem is olyan nehéz az a szatyor!, hogy jobb az állóképességed - egy kis lépcsőzés? Mi az nekem?! - hogy nem fáj annyit a derekad, stb.


A külsőd is alakulni fog, szépen lassan. Gondolj bele, a súlyfelesleged nem pár nap alatt szedted össze, hanem több hét, hónap, év rossz kajálásával és mozgásszegény életvitelével. Ahhoz, hogy leadd, szintén idő kell. Na és az izom sem 1 nap alatt épül. Hidd el, a szép lassú változás - amit közben lehet észre sem fogsz venni - sokkal tartósabb, mint mondjuk egy hirtelen drasztikus fogyás, ami után csőstül visszaszeded amit leadtál, hacsak nem többet.
Az is benne van a dologban, hogy magunkat minden nap látjuk, így nehezebb észrevenni, hogy alakulunk. (Ezért jó, ha készítünk before-after képeket.) Olyan ismerősöknek, akikkel ritkán találkozol, biztosan előbb fel fog tűnnik, hogy fogytál, vagy épp izmosabb vagy. Én pl. soha életemben nem nagyon láttam magamon változást (na jó, amikor behízok egy kicsit azt látom :P), 1 kivétellel: mikor megtanultam húzódzkodni, képen megnéztem a hátam és láttam, hogy nőtt.  És ez is csak azért tűnt fel, mert ugyebár a hátamat nem látom minden nap.


Még egy fontos dolog: A fejlődés egyre lassabb. Mert egy "rosszabb" szintről kicsit jobbá válni könnyebb és gyorsabb, mint a jóból még jobbá. Ismét saját példa: mikor komolyabban elkezdtem foglalkozni az erőfejlesztéssel először nagyon gyorsan és egyszerűen mentem felfelé a súlyokban mondjuk deadliftben. Egyik héten még 70 volt a maxom, következőn 75, aztán egy hónap se kellett és 80, hamarosan 90. A 100-ért már többett kellett dolgozni, most afelett meg még többett. És ugyan így 130 kg-ból nem nagy szám 120-ra lefogyni, míg 70-ről 60-ra jóval nehezebb. Pedig az is csak 10 kg.

Ugyan így, izmosodni is egyre nehezebb. Mikor elkezded az edzést, hirtelen feszesebb, tónusosabb leszel, aztán már minden lassabban megy. De megy! És ez a lényeg.
A fogyás is először, mikor elkezdesz odafigyelni a táplálkozásra, hirtelen, gyorsan megy: leadod a felesleges vizet, némi zsírt, aztán egyre lassabban fog menni, ahogy közeledsz a célhoz. (Ehhez mondjuk az is hozzátartozik, hogy a szervezet nem hülye, alkalmazkodik az új körülményekhez (pl. az étrendhez, vagy az edzéshez), megszokja és nem fog már úgy reagálni rájuk, ahogy kezdetben. Ezért kell mindig variálni a dolgokat. De ez már más téma.)

Azt mondom, minden, amit a cikkben leírtam, így van rendjén. Minél többet dolgozol egy eredményért, annál jobban megbecsülöd és annál tartósabb lesz.
A kemény munkának biztos, hogy meglesz a gyümölcse. Olyan nincs, hogy nem.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.