Érzelmi evés vagy valódi éhség?


Biztosan Te is éreztél már olyat, hogy enned kell, pedig valójában nem is vagy éhes. Lehet olyan, hogy megkívánsz egy bizonyos ételt és addig nem nyugszol, míg végre meg nem eheted, vagy egyszerűen csak úgy érzed, hogy valami ennivalóra van szükséged.

Az érzelmi evés nagyon sokunkat érint, szerintem nincs olyan, aki ne evett volna már vagy örömében, vagy bánatában, vagy épp unalmában… Nem is lenne ezzel különösebb gond, csakhogy egy-egy ilyen evészettel könnyű kárt tenni a diétában.

Cikkemben arról írok, miképp tudod megkülönböztetni a valódi éhséget a kívánósságtól, érzelmi evéstől.

Az “érzelmi éhség” fő jellemzői:

Hirtelen jön az étel iránti vágy.
Egy konkrét ételt kívánsz.
Az éhség egy bizonyos érzelem hatására fokozódik (pl. stressz)
Nehéz megmagyarázni, hogy miért vagy éhes.
“Ész nélkül” eszel, tehát nem ízleled az ételt, csak tömöd magadba.
Nem laksz jól, nem kielégítő az étkezés, akkor sem, ha sok. Nehéz abbahagyni.
Bűntudat a eves előtt és után is.

A valódi éhség fő jellemzői:

Az éhség fokozatosan alakul ki, egyre fokozódik.
Olyan ételre vágysz, amitől jól laksz.
Vannak biológiai tünetei az éhségnek: pl. korgó gyomor, súlyosabb esetben fejfájás.
Amikor jól laktál, abbahagyod az evést.
Nem érzel bűntudatot.
Még ha éhes is vagy, tudsz várni az evéssel, ha kell.



Most, hogy ismered a tüneteket, a következő lépés, amikor legközelebb sóvárogni kezdesz valamilyen étel után, hogy azonosítsd az érzéseket, amelyek ezt a hatást váltják ki nálad.
A leggyakoribb ilyen érzelmek az unalom: ez rám is nagyon jellemző, sokszor tapasztalom, hogy unalomból szívesen ennék. Bár nálam nincs az, hogy tipikusan valamit kívánnék, általában inkább nem tudom, hogy mit ennék, de ennék, pedig nem is vagyok éhes. Bűntudatom sem szokott lenni, se akkor ha eszek, se akkor, ha megállom, mert általában megoldom a dolgot úgy, hogy ne legyen belőle túlevés. No, de ne kalandozzunk el, erre majd visszatérek később. Tehát gyakori ha unalom, szomorúság, fáradtság, stressz, düh, vagy magány miatt akarunk enni. Ha legközelebb ilyet érzel, gondolkodj el, hogy mi az, ami nálad kiváltja ezt a fajta éhséget, hogy mit tehetsz ellene? 

Gyakran a stressz az érzelmi evés forrása.
Gondold át, hogy valóban szükséged van-e az evésre. Egy csoki vagy egy pizza nem fogja megoldani a problémádat, de a fehérjés zabkása sem, hogy azért egészséges ételt is említsek. ☺ Valódi megoldásokat kell keresni a problémáidra.
Pl. az unalom esetén egyszerű, mert el kell foglalnod magad valamivel, ha magányos vagy, társaságot kell keresned magadnak. Menj el mondjuk egy csoportos edzésre: új barátokat szerezhetsz és nem hogy ártanál vele a diétádnak, mint a mértéktelen evéssel, épp ellenkezőleg! Ha ideges vagy, próbáld mással levezetni, ne evéssel. 
Persze nem minden eset ilyen egyszerű, van, amikor komplikáltabb a helyzet,. Ilyenkor szakember segítségére is szükség lehet.

A cikket a Peak oldalára írtam.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)