Forrasztófű a sportsérülések ellen! – Avagy a fekete nadálytő jótékony hatásai


A forrasztófű nem csak a mesékben létezik! Van egy növény, ami ugyan a népmesékben látottakkal ellentétben azért leszakadt testrészeket nem ragasztja vissza a helyükre, de kisebb sportsérülések esetén sokat segít a gyorsabb felépülésben. “A csonttörések és izomsérülések növényeként” is emlegetett fekete nadálytőről van szó, melynek egyik népies elnevezése a forrasztófű.

Nézzük, mi mindenre jó, mikor, milyen formában érdemes használni?



A fekete nadálytő az érdeslevelűek családjába tartozó növény, ami nedves környezetben, vízpartokon, erdőszéleken, réteken él. Hatóanyagai a gyökerében, kisebb mennyiségben a levelében találhatóak. A gyökér  allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 % cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. Közülök a fő hatóanyag az allantoin, ami serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait.



A fekete nadálytőből pakolásokat, kenőcsöket készítenek és kizárólag külsőleg szabad alkalmazni. Segíti a húzódások, zúzódások, rándulások, ficamok gyógyulását és gyorsítja a csonttörésekből való felépülést is. De nem csak akkor segít, ha megsérültél, jót tesz akkor is, ha az elmúlt időszakban keményebben edzettél, ugyanis segíti a fáradt izmok regenerálódását, komolyabb esetben az izom-, ideg- és ínhüvelygyulladás, sőt a reuma és a lábszárfekély kezelésében is hatékony.
Ajánlott visszérgyulladásra is, valamint segíti a hámképződést, hegesedést. Azonban nyílt sebre nem szabad kenni és belsőleg sem ajánlott alkalmazni, ugyanis a pirrolizidin alkaloidok a májra mérgező hatással vannak.



Nagyon hasznos gyógynövényről van tehát szó, a fekete nadálytő krémnek szerintem minden sportolónál ott a helye!
Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak vele: korábban egy térdsérülésemet sikerült vele helyretenni, s azóta ha csak kisebb sérülésem, vagy komolyabb izomlázam van gyakran használom a felépülés meggyorsítására.
.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)