Hogyan válassz fehérjeszeletet?



Manapság már rengeteg féle fehérjeszelet kapható: nem csak ízek terén hatalmas a választék, de a szuperdiétás, szénhidrátot szinte nem is tartalmazó szeletektől az igazi energiabomba, de magas fehérjetartalmú csokiig minden megtalálható a táplálékkiegészítő gyártók palettáján. Mindegyiknek meg lehet a helye az étrendben, de oda kell figyelni, melyiket mikor fogyasztjuk.

Nézzük, mi mindenre kell figyelni, amikor protein szeletet választunk!

Fehérjetartalom

Egy jó minőségű fehérjeszeletben általában – a csoki mérteétől függően – legalább 20 g fehérje van, ami elsősorban tejsavófehérje, vagy más tej eredetű protein, esetleg növényi fehérje.

Szénhidráttartalom

Itt nem csak maga a szénhidrát mennyiség, hanem a cukortartalom az, amire nagyon oda kell figyelni! Sok proteinszelet a magas fehérjetartalom mellett tele van cukorral, legalább annyira, mint egy hagyományos csoki. Az alacsony cukortartalmú fehérjeszeletek közül a legjobb minőségűek szinte kizárólag olyan szénhidrátforrásokat tartalmaznak, amelyek nem szívódnak fel.

Zsírtartalom

A zsírtartalomra egyrészt azért kell figyelni, mert ha magas, akkor a “csoki” kalóriatartalma is magas, így abszolút nem fér bele egy diétás étrendbe, másrészt pedig azért, mert sok esetben használnak hidrogénezett növényi zsírt, ami az egyik legegészségtelenebb összetevő az élelmiszeriparban.

A lényeg tehát: a minőségi proteinszeletben legalább annyi fehérje van, mint szénhidrát. A szénhidráttartalomnak nem feltétlen kell alacsonynak lennie, hiszen egy kiegeynsúlyozott étrendben a “jó” szénhidrátoknak is helyük van, azonban a cukortartalom esetében figyelni kell rá, hogy az a nullához közelítsen, emellett kerülni kell a túlzottan magas zsírtartalmú termékeket.

Mikor milyen fehérjeszeletet válassz?

Étkezés helyettesítésére: ha pl. úton vagy, nincs sok lehetőség enni, jó, ha van a táskádban egy-két fehérjeszelet. Ilyenkor, ha szigorúbb diétát követsz, kizárólag a cukormentes, szinte csak tiszta fehérjét tartalmazó szeletek jöhetnek szóba, ha nem célod a fogyás, egy közepes kalóriatartalmú, csokival bevont szeletet is megengedhetsz magadnak, de a cukrokat ilyenkor is kerüld!



Edzés előtt: ha már régen volt az utolsó főétkezésed edzés előtt, és kell az energia, egy közepes szénhidráttartalmú proteincsoki jó választás.



Edzés után: ilyenkor a fehérjeturmix jelenti a legjobb választást, hiszen a tápanyagok gyors felszívódását csak az biztosítja, de ha épp nincs mód shake-et inni, egy fehérjét és némi szénhidrátot is tartalmazó fehérjeszelet is megteszi. Ha nem vagy szigorú diétán, egy kemény edzés utáni időpont az, amikor egy magasabb cukortartalmú proteincsoki is beleférhet.

Versenyen: ha valamilyen állóképességi sportban versenyzel, pl. futsz, vagy kerékpározol, a hosszú távokon, több órás versenyeken folyamatosan pótolnod kell az energiát. Ez a másik olyan eset, amikor megkóstolhatsz egy-két magasabb cukortartalmú, a hagyományos csokikra leginkább hasonlító proteinszeletet.

Nassolnivalónak: A proteinszeletekre is élelmiszerként kell tekinteni, ha a rendes étrenden felül fogyasztod őket, és ezzel több kalóriát viszel be a szükségesnél, akkor ugyan úgy hízlalnak, mint bármi más édesség, vagy sós nasi. Ezért ha édesség helyett fogyasztod őket, akkor kizárólag a kisebb méretűeket, és az alacsony szénhidráttartalmúakat tudom ajánlani és nem az étkezések mellett, hanem pl. tízóraira, vagy uzsonnára.

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)