Mindenmentes ételek, a diéta megmentői – vagy mégsem?


Manapság már elég sokféle “mindenmentes” étellel, alapanyaggal találkozni. Itt most nem a gluténmentességre, laktózmentességre vagy cukormentességre gondolok, arra meg pláne nem, hogy valami adalékanyagmentes, hiszen ezek csak jók nekünk. Itt most konkrétan a zéró, vagy aközeli kalóriát tartalmazó tésztákról, szószokról, öntetekről beszélek.

Jók ezek nekünk, vagy túl szép, hogy igaz legyen?
A cikkben összefoglalom ezek előnyeit, hátrányait, azt, hogy mire használd őket és mire ne.


Miből vannak ezek a termékek?


Létezik már többféle szénhidrátmentes tészta, ezek jórészt vízből és konjac lisztből vannak, ami egy fel nem szívódó rost. Hasonló rostokból vannak összeállítva azok a lisztkeverékek, sütőmixek, amelyekkel könnyedén tudsz szénhidrát- és kalóriacsökkentett péksütiket, kenyereket, egyéb sütiket készíteni. Ezek a rostok hasznosak számunkra, hiszen a megfelelő emésztéshez szükségünk van rájuk, másrészt hamar teltségérzetet okoznak, így sok rost fogyasztás mellett később fogunk megéhezni.
A kalóriamentes lekvárok, szószok, öntetek nagy százalékban vízből és némi aromából, sürítő, színező anyagból készülnek. Jó esetben ezeknek az anyagoknak legalább egy része természetes, akár az édesítő benne.

Szinte kalóriamentes tészta. Vagy legalábbis ránézésre. Állagra gumis, rágós, de van, aki szereti. Ha valamilyen kalóriadúsabb szósszal eszed, sok felesleges szénhidrátot megspórolhatsz vele. Nekem személy szerint nem vált be. Spagetti formában még meg tudtam enni, a szélesmetéltre ránézni nem tudok, nem hogy megenni. Egy próbát megér.


Mi baj lehet velük?


A rostok, mint írtam, fontosak, de túlzásba lehet őket is vinni és ez emésztőrendszeri panaszokhoz, puffadáshoz vezethet. (Tapasztalat: ilyen liszkeverékekkel sütöttem, belekajáltam folytonés olyan puffadást és hasmenést okozott - gondolom a sok édesítő és rost - hogy nem kívánom senkinek. Amik készültek finomak lettek, teljesen jók, ha párat eszek belőlük semmi gond. Ha viszont ezekből állna az étrendem, kinyírna.)
A másik kategóriával a fő gond a sok adalékanyag. Pl. egy igazi lekvár gyümölcsből van, elkészíthető cukormentesen, egészségesen, egy mindenmentesnek viszont köze nincs hozzá: víz, sürítőanyagok, színezékek, aromák.
Ami mindegyikre igaz: ezek az ételek olyanok, mintha ennél valamit, de mégsem. A táplálkozás lényege pedig, ahogy a szóban is benne van, hogy tápláld a tested. Ha viszont megeszel egy adag szénhidrátmentes tésztát mindenmentes szósszal, akkor oké, ettél valami édeset, de 0 tápanyaghoz jutottál. Az emésztőrendszered dolgoztatod, de közben semmit nem adtál a testednek, ami hasznos, tehát mondhatni becsaptad magad.

Ne akard a kenyeret és a rá való feltétet is valami nullkalóriás cuccal helyettesíteni. Edd azt, ami belefér az étrendedbe, hiszen az étel arra van, hogy tápláld vele a tested, nem arra, hogy valamivel azért megtöltsd a gyomrod. A kalóriamentes nutellás kenyér így néz ki. Az egészséges úgy, hogy jó alapanyagokból sütsz kenyeret és mogyoróból gyártasz adalék- és cukormentes nutellát. [ Forrás ]


Milyen esetben hasznosak a kalóriamentes ételek?


Szerintem mint sokminden más esteben, itt is a mértékletességen van a hangsúly. A lényeg, hogy ne napi szinten edd őket és ne legyen olyan “étkezésed” , ami valójában nem is étkezés, tehát csak ízesíts a szószokkal, öntetekkel, hogy kalóriákat spórolj meg. Pl. egy cappuccinoba felesleges igazi juharszirupot önteni, hisz az full cukor, ha van ugyan olyan ízű cukormentes öntet is, ha szigorúan diétázol, néha megmentő lehet egy mindenmentes tészta egy jó kis húsos feltéttel, vagy egy protein palacsinta kalóriamentes öntettel. Az viszont rossz megoldás, ha kenyeret sütsz valami rostmixből, amiben kb. zéró kalória van és megkened szintén kalóriamentes lekvárral. Az olyan, mintha nem ennél… Ne feledd, a jó diéta kiegyensúlyozott, az egyéni adottságaidnak, céljaidnak megfelelő tápanyagbevitelt, jelent, nem azt, hogy 0 kalóriás kajákat eszel egész nap, megterhelve ezzel az emésztőrendszert és becsapva a tested.

Ízesítésre szerintem teljesen jók a kalóriamentes találmányok. A protein palacsintában van elég tápanyag, miért rontanánk el egy cukors öntettel?

Szuper jó találmány, hogy vannak ilyenek, lehet velük felesleges kalóriákat spórolni, mégis finomakat enni, de túlzásba nem szabad vinni.


A cikk megjelent a Peak Girl oldalán is.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)