Zsírégetők: mire jók és mire nem?


Nemrég írtam egy cikket a fehérjeturmixokról: vajon tényleg annyira fontos-e mindenkinek innia, aki edzeni kezd? A mostani hasonló jellegű írásban a zsírégetőkről lesz szó.

Ezek a kiegészítők már csak a nevük miatt is érdekesek: zsírégető... Azt sugallja, hogy ha beveszed ezeket a kapszulákat, majd csak úgy elkezdenek rólad olvadni a zsírpárnák. Hát igen, ha így lenne és léteznének csodabogyók, nem hiszem, hogy ennyien küzdenének súlyproblémákkal.
De akkor mégis mik ezek a táplálékkiegészítők, mi van bennük, érdemes-e őket szedni, ha igen miért, ha nem miért nem? Ezekre a kérdésekre igyekszem válaszolni a következőkben.


Mik azok a zsírégetők?


Olyan táplálékkiegészítők, amelyek a zsíranyagcserét fokozzák, ezáltal segítenek megszabadulni a feleslegtől. Hatásmechanizmusuk eltérő, attól függően, milyen hatóanyagokat tartalmaznak. Ebbe most mélyen nem megyünk bele, hiszen az több másik cikk témája lehetne, olyan hosszú a lista, de nagy vonalakban áttekintjük a zsírégetők típusait.
Ami biztos, hogy egyik sem csodaszer: a zsírégetés titka, hogy kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasználsz. Ha ez nincs meg, akármennyi bogyót beszedhetsz, nem fogsz fogyni.
[Bővebben rengeteg más cikkemben írok a témáról ITT pedig fel tudsz iratkozni egy teljes cikksorozatra is, ami a hatékony, egészséges fogyásról szól.]


Milyen típusú zsírégetők vannak?


A legfelkapottabbak talán a pörgető hatású termogén zsírégetők, amelyek az anyagcserét fokozzák, a test nyugalmi energiafelhasználását növelik. Ezek általában nagy mennyiségű koffeint és szinefrint tartalmaznak növényi kivonatok formájában. A pulzust növelik, fokozott munkára késztetik a szív- és érrendszert, ezzel arra késztetve a szervezetet, hogy több kalóriát használjon fel nyugalomban is. Épp ezért az ilyen készítményeket tilos magas vérnyomás és egyéb érrendszeri probléma esetén használni, továbbá akkor is, ha érzékeny vagy bármelyik összetevőre. Nem szabad többféle ilyen kiegészítőt egyszerre szedni, és a hasonlóan koffeinnel telinyomott edzés előtti pörgetőket is kerülni kell. Aki érzékeny az összetevőkre, azoknál csúnya mellékhatásokat okozhatnak (remegés, idegesség, alvászavar, stb.).

A koffein sok zsírégető egyik fő hatóanyaga. Ha eleve kávézol, kevésbé fognak hatni és könnyű hozzájuk szokni és függővé válni...

A többi zsírégető típus nem tartalmaz stimulánsokat. Ide tartozik a nagy népszerűségnek örvendő L-carnitin, ami edzés alatt fokozza a zsírfelhasználást, valamint segíti az izmok regenerálódását is. Bővebben ITT írtam róla.

Vannak az úgynevezett "fatburnerek". Ezeknek a termékeknek a fő összetevői a kolin és az inozitol. Ezek lipotróp anyagok, ami azt jelenti, hogy megakadályozzák a májban a nagy mennyiségű zsírlerakódást, növelik a koleszterin felhasználását. A lényegük, tehát, hogy fokozzák a szervezet zsírfelhasználását.

A CLA, azaz a konjugált linolsav egy esszenciális zsírsav, ami állítólag segíthet a testzsír csökkentésében és az izomnövelésben, az által, hogy a bevitt tápanyagok izmokban való felhasználását fokozza. Ezt eddig csak állatkísérletek bizonyították, minden esetre esszenciális zsírsavakra így is-úgy is szükségünk van. (Bővebben a zsírokról ITT írtam.)

A Pyruvat (piruvát, piroszőlősav) a szervezetben az anyagcserefolyamatok során is létrejön, mégpedig a glikolízis (szénhidrátok lebontása) során. Kiegészítőként használva a szénhidrátanyagcsere gyorsítását, így a kalóriák gyorsabb égetését, a gyorsabb zsírvesztést, valamint a vércukor izomszövetekbe szállítását és ezáltal jobb energiaellátását érhetjük el vele.

A króm-pikolinát a vércukorszint stabilizálása, az inzulinérzékenység javítása által járulhat hozzá a sikeres zsírcsökkentéshez.

Vannak olyan zsírégetőként felcímkézett kiegészítők, amelyek bizonyos tápanyagok felszívódását nehezítik meg. Ilyen a HCA (garnicia cambogia), ami a bevitt szénhidrátok testzsírrá alakulásának esélyét csökkenti. A "párja" (mert sok kiegészítőben együtt vannak jelent) a chitosan, vagy "zsírmégnes", ami az elfogyasztott zsírok egy részét megköti, így nem tudja a szervezet felhasználni a belőlük származó kalóriákat. A HCA és a chitosan sem csinál semmit a meglévő testzsírral, nem is fokozza az anyagcserét, csupán a táplálékkal bevitt szénhdirátok és zsírok felhasználását módosítja. Nincs értelme őket folyamatosan használni, inkább "csalónapokra" találták ki őket, ám ezek sem csodaszerek, az a pár kapszula nem fogja semlegesíteni a csokitortát meg a hamburgert. Véleményem szerint sok értelmük nincs.
Belőle készül a konjac liszt

Zsírégető kapszulaként adnak el még egyszerű rostokat is, mert hogy azok csökkentik az éhségérzetet... Ilyen pl. a nemrégiben felkapott, csoda fogyibogyiként terjesztett ördögnyelv is, ami másnéven glükomannán néven fut és nem más, mint a konjac liszt, amit amúgy tök jól lehet sűrítésre, pudingok, krémek készítésére használni. De kapszulákba teszik az útifűmaghéjat, de még a zabkorpát is... Na most, a rostokat simán be tudjuk vinni - jóval nagyobb mennyiségben, mint az a 2-3 kapszula - úgy, hogy az étkezéseinkben szerepel egy rakás zöldség, meg pl. az említett zab, konjac liszt, útifűmaghéj, lenmagpehely... A kapszuláktól viszont semmi nem fog történni az ég világon, pláne nem a várt csoda fogyás.



Melyik zsírégető lehet hatásos?


Kalóriadeficit (tehát megfelelő étrend) nélkül egyik sem. Egyébként pedig az, amelyik valóban hat az anyagcserefolyamatokra. Fentebb, az egyes típusok ismertetésénél leírtam, melyek ezek, bár ezek többségének hatását is csak állatkísérletekkel bizonyították. A hatékony zsírcsökkentés titka egyébként a gyors alapanyagcsere, amihez ezek a kiegészítők csak pár %-ban tesznek hozzá. Ami sokkal többet számít: az edzésed minősége. Hogy miért, arról ezekben a cikkeimben olvashatsz:
A legjobb zsírégető te magad vagy. :)


Kinek, mikor érdemes zsírégetőt szedni?

Szerintem elsősorban azoknak lehet rájuk szükségük, akik versenyre készülnek, vagy valami más okból egy bizonyos időpontra kell a lehető legjobb formát hozniuk (pl. fotózás). Ilyenkor az ember mindent bevet, hogy a legjobb eredményt érje el (amit persze nem fog örökké megtartani, hiszen neki ott, akkor abban a pár órában kell a legjobban kinéznie).
A másik, amikor mondjuk már hosszú ideje diétázol, de megakadtál a fejlődésben. A kalóriákat már nem lenne egészséges tovább csökkentened, a több edzsétől csak méginkább kiégnél, akkor egy ilyen készítmény - még ha csak pszichésen is, mert hiszel benne - átlendíthet a holtponton.
És ehhez mégegy gondolat: valószínű egyiknek sincs akkora hatása, mint amibe kerülnek, de ha hiszel benne, az már csak a tudat miatt is arra késztethet, hogy jobban odafigyelj a diétára és az edzésre. Ilyenkor már megérte. Viszont lehet, hogy valakinél pont az ellenkezője történik: oké, beszedtem a zsírégetőt, akkor most többet zabálhatok. Hát sajnos nem.... Mert ha te többet eszel, mint amennyit elégetsz, nem hogy fogyni nem fogsz a zsírégetőd mellett, de még hízol is.

Ha hiszel a hatásban és ezért jobban odafigyelsz a diétádra, működni fog a zsírégető. ;)

Ezek tudatában, amit én ajánlok: az L-karnitin mindenképp hasznos, akkor is, ha nem diétázol, mert segíti a regenerálódást, illetve több energiád lesz edzésen. Árban sem durva, sokat nem veszíthetsz vele.
A termogén zsírégetőket nem pártolom, akkor inkább edzés előtti pörgető, de abból is inkább a stimulánsmentesek. Bővebben ebben a cikkben írok róluk. Az az igazság, hogy úgyis annyi mindennel pörgeti, meg stresszeli magát az ember (a diéta maga is stressz, sőt az edzés is, de az kell), hogy ennyi stimuláns már nem szükséges.
A többi pedig... ki kell próbálni, ha úgy érzed segít, akár fizikailag, akár pszichésen, akkor használd, ha nem, akkor ne.

Ha az étrended nincs rendben és nem edzel, akkor felesleges bármelyik zsírégetővel is foglalkoznod. Ja, és előttük ott vannak az alapvető táplálékkiegészítők, amik sokkal fontosabbak.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:

Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)