Sokszor keveset? Tényleg így lehet a legkönnyebben fogyni?


Ha fogyásról van szó, az esetek többségében a diéta egyik alapvető szabálya az szokott lenni, hogy sokszor kell keveset enni. A magyarázat általában az, hogy így az anyagcsere gyorsabb lesz, ellenben, ha kihagysz étkezést, akkor éhezel és emiatt lelassul a metabolizmus és a szervezeted raktározó üzemmódba kapcsol.
Ez viszont csak egy feltételezés, ami nincs tudományosan alátámasztva, bár logikusnak tűnhet.

A minap megjelent egy cikk a témában Brad Schoenfeldtől, aki egy neves amerikai fitness szakértő és komoly kutatások eredményét összegezte írásában.
Az igazság az, hogy a kutatások nem feltétlen mutatnak különösebb összefüggsét az étkezések gyakorisága és a zsírvesztés hatékonysága között.



1986-ban kutyákon végeztek egy olyan kutatást, melynek során ugyan olyan össz-energiatartalmú ételt adtak nekik 4 kicsi, illetve 1 nagy adagban. Azt vizsgálták, hogy melyik vált ki nagyobb termogén hatást (a testhőmérséklet emelkedését). Az eredmény az volt, hogy a 4 kis adag dupla akkora termogén választ váltott ki, mint az egy nagy. Eddig tehát úgy tűnik, igen, a sok kis étkezés lesz a megoldás. Később ugyan ez a kutatócsoport embereken is hasonló tesztet végzett és hasonló eredményt kaptak.
Azonban van számos olyan embereken és állatokon végzett kutatás, ami nem hozott ilyen eredményt.



Tény, hogy a különböző étkezésgyakoriság különféle hatásokat vált ki a szervezetben, de ami most esetünkben számít az az, hogy a zsírvesztésre milyen hatással van a dolog.

Schoenfeld 15 gondosan kiválasztott kutatási eredményt vett alapul analíziséhez és azt az eredményt kapta, hogy az étkezésgyakoriság nincs hatással a zsírvesztésre.
Tehát az, hogy azonos kalória- és tápanyagmennyiséget hány étkezésre osztottak fel, a zsírvesztést nem befolyásolta.


Mi ebből a tanulság?

A diétád nem azon fog múlni, hogy hányszor tudsz enni egy nap. Sokkal fontosabb az, hogy a fehérje-szénhidrát-zsír arány és így természetesen a kalóriák is úgy legyenek beállítva, hogy az a zsírvesztésed segítse elő.
Ha a te életviteledbe a napi 3 étkezés illik, egyél háromszor, ha 2, akkor kétszer, ha viszont megőrülsz, ha nem ehetsz 2-3 óránként, akkor 5-6, vagy több pici étkzeésre oszdd a napi adagot.
Ezért nem kell, hogy zavarjon az, ha mondjuk a munkahelyeden nincs lehetőséged folyton enni, nem fogja a diétád karat látni. Oszdd el úgy az étkezéseket, ahogy neked kényelmes, ahogy beleillik a napirendedbe.


Nem feltétlen kell ennyiszer enni, de ha neked ez vált be, akkor semmi akadálya. ;)


És még valami: bár a zsírvesztésre nincs hatással az étkezésgyakoriság, az izomnövekedésre igen! Egy-egy étkezés anabolikus hatása 5-6 órán át tart, tehát ha az izmosodás a célod, és a lehető legtöbbet akarod tenni a cél érdekében, érdemes legalább ekkora időközönként fehérjét (is) bevinned a nap során. Ez az jelenti, hogy ha 16 órát vagy ébren, akkor legalább 3 fehérjedús étkezésre lesz szükséged.


Forrás: http://www.fitnessrxwomen.com/nutrition/healthy-eating-tips/effect-of-meal-frequency-on-fat-loss/

A cikket a Peak oldalára írtam.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)