5 étel amit (szinte) soha nem kellene enned



“Edzés előtt, vagy után igyak fehérjeturmixot?”
“Mi van a rizzsel? Szabad enni?”
“Tudom, hogy a hal jó, de utálom. Egyem akkor is?”

Ismerősek a kérdések? Talán te is elgondolkodtál már rajtuk egyszer-kétszer és tőlem is sok hasonlót kérdeznek.
De mi ilyenkor a jó válasz?

Talán. Néha. Attól függ.

Lehet, hogy nem ezt a választ várod, de ez az igazság… Hogy miért? Mert nem lehet egyértelműen kijelenteni egy-egy ételről, hogy az rossz, tilos enni és semmi csoda kaja sincs, ami majd “leolvasztja” rólad a zsírt (igen, ilyen kérdéssel is találkoztam). Akkor mindenki azt enné… Annyira különbözőek vagyunk, más az anyagcserénk, mindegyikünknek más jó és más rossz.
Mindenki mást szeret, van aki allergiás, vagy érzékeny bizonyos alapanyagokra és mindenkinek mások a céljai. Nem eheti ugyan azt egy irodai munkát végző lány, aki heti 3x 1 órát edz és fogyni szeretne és valaki, aki akár csak hobbi szinten is, de valamilyen sportversenyre készül és napi 2 órát edz, heti 5-6x. És ez csak két példa a sok közül…



A címmel ellentétben nem fogok felsorolni 5 konkrét ételt, amit tilos lenne enni. Másról lesz szó, de hidd el, nagy segítséget fog jelenteni az alábbi lista az étrended összeállításában.


1. Ételek, amiket nem élvezel



Oké, hogy az étkezés szükséglet, melynek célja hogy ellássuk a szervezetet energiával és tápanyagokkal, de ne mondja senki, hogy nem azért eszik valamit, mert élvezi. Szóval attól még, hogy egészségesen eszünk, vagy diétázunk, nem kell azt enni, amit utálunk.

Lehet, hogy mondjuk a tengeri herkenytűk nagyon egészséges, tiszta fehérjeforrások, de én mondjuk nem bírom megenni őket, ezért nem is erőltetem, jó nekem a csirke. ☺ Így vagyok a nyers paradicsommal is. Hiába értékes zöldség, nem szeretem, nem kínzom vele magam, hiszen ott van helyette a paprika, a retek, az uborka.
Szóval ha azt látod, hogy neked brokkolis csirkét kellene enned rizzsel, de te utálod mindegyiket, nem kell erőltetni. Annyi alternatíva van, hogy biztos találsz magadnak megfelelőt.

Amit nem bírsz megenni, az biztos, hogy nem jó neked, ezért nem szabad erőltetni. Az étkezés legyen örömforrás, ne kötelező kínlódás.


2. Ételek, amelyektől fáj a gyomrod…


... vagy a fejed, vagy az ízületeid, vagy kipattogzik a bőröd. Tehát, ami láthatóan rossz hatással van rád.

Vannak ételek, amiket szeretünk, mégsem jók nekünk, mert valamiért nem bírja a szervezetünk. Nekem pl. a nyers hagyma gyakran okoz gyomorpanaszokat, pedig finom és enném, de nem éri meg utána a kínlódást.
Másnak a magvaktól, vagy a tejtermékektől kipattogzik a bőre. Ezek valamilyen intoleranciára utalnak és nem érdemes erőltetni az ilyen ételeket, akkor sem, ha amúgy szereted őket és egészségesek.
Nem kell őket örökre kerülni és tiltólistára tenni, de mielőtt megennéd, mérlegelj, hogy megéri-e miatta a gyomorfájás, vagy egyéb rossz érzés.


3. Ételek, amelyektől bűntudatod lesz



Tudod miről beszélek.

Egész hétvégén sütit, fagyit, csipszet, pizzát, palacsintát eszel, aztán hétfőn úgy ébredsz, hogy rosszul vagy, tele a hasad és nem bírod elviselni magadat, mert ennyit és ilyeneket ettél.

Aztán persze bünteted magad, egész héten koplalsz, edzel, mint egy őrült és megfogadod, hogy soha többet nem zabálsz így be. Ez így is lesz, egészen a következő hétvégéig, amikor minden kezdődik előlről.

Ez nagyon nem jó így, ez egy ördögi kör, ami komoly étkezési zavarokhoz vezet.

Nem szabad, hogy az evés bűntudatot ébresszen benned. Ha volt egy ilyen hétvégéd, amikor mindent összeettél oké, van ilyen, tanulj belőle, bocsásd meg magadnak és menjen tovább minden, ahogy előtte is, de ne büntesd magad. Ha koplalsz és kihajtod magad, csak kiéhezteted a szervezeted és alig fogod várni, hogy újra csalónapod legyen és mindent megehess. Ezért nem is szeretem, ha “bűnözésnek”, meg “csalónapnak” nevezzük, amikor olyanokat eszünk, amit nem feltétlen kéne.
Ilyenkor is mérlegelni kell: megéri-e megenni azt a sütit, vagy pizzát? Ha igen, edd meg jó ízzel és utána ne érezd magad bűnösnek.


4. Ételek, amiket nem tudsz abbahagyni




Van egy csomó kaja, ami egyszerűen függőséget okoz és nem lehet belőle keveset enni. Nekem ilyenek voltak például az olajos magvak, mint a mogyi, mandula, kesudió… Oké, hogy egészségesek, na de nagyon sok kalóriát tartalmaznak és én nem bírtam belőlük csak egy maréknyit enni.
Ilyeneket jobb elkerülni, főleg, ha ráadásul valami egészségtelen ételről van szó. Olyankor az a legjobb, ha nincs is otthon belőle.
Egészséges ételek esetén akár meg is lehet oldani a problémát: én pl. már sosem eszek magában magvakat, hanem egyszerűen saját készítésű műzlibe keverem őket zabpehellyel, aszalt áfonyával, kis étcsoki forgácsokkal. Így egy adagba csak pár szem jut, mégis elfogy egyszer. ☺


5. Ételek, amelyek igazából nem is ételek




Sajnos rengeteg agyonfeldolgozott, szinte semmi értékes tápanyagot nem tartalmazó készétel kapható a boltokban. Ezek mind üres kalóriák – pl. a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a módosított kukoricakeményítő, transzzsírok – vagy még csak azok sem, mert energiát sem tartalmaznak, mint a mesterséges aromák, színezékek, édesítők.

Amikor megveszel valamit jól nézd meg a címkét, és azokat a termékeket, amelyeken ilyen összetevőkkel találkozol, próbáld minél jobban elkerülni. Minél feldolgozatlanabb, minél valódibb alapanyagokat fogyassz!


Összességében a lényeg, hogy amikor csak lehet valódi ételeket, igazi tápanyagforrásokat fogyassz. Nem kell megenned valamit azért, mert azt mondják az a jó, az az egészséges, ha nem szereted és ha érezhetően nem jó a szervezetednek.
Azt edd, amit szeretsz, amit szívesen fogyasztasz és nem okoz bűntudatot miután megetted.


Neghar Fonooni cikke alapján (Girls Gone Strong)


A cikk megjelent a Peak Girl oldalán.


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Még több hasznos tudnivalót találsz az e-bookomban:


Több, mint 60 oldalas tudásanyag az egészséges, tartós fogyás alapjairól. Hogyan kell étrendet tervezni? Milyen edzéssel érhetsz célt leghamarabb? Tények, tévhitek, mítoszok a fitnesz iparból.

LETÖLTÉS + RÉSZLETEK

.    .    .    .    .    .    .    .    .    .

Ha bármi kérdésed vagy hozzáfűzni valód van a témához, vagy segítségre van szükséged edzés/étrend terén várlak a Facebook csoportomban. :)