Proteinszelet teszt #10


Megérkezett a nagy proteinszelet teszt 10. része, amelyben újabb 10 csokiról/sütiről, sőt sós rágcsáról is olvashattok. Eddig összesen 100 féle szeletet kóstoltam, vagyis annál sokkal többet, ha a különböző ízeket is hozzászámítjuk. :o 
És mig mindig találok újakat, meg jelennek is meg új fajták, úgyhogy azt hiszem, ebben az évben is lesz pár ilyen tesztes blogbejegyzés.
Amit észrevettem az az, hogy egyre jobb minőségű szeletek jelennek meg, kevesebb cukorral, mégis jó ízzel. Tavaly év elején szinte csak a Quest Bar és a My Bar Zero volt igazi "diétás" szelet, míg azóta már egy csomó hasonlóval találkoztam. Ebben a cikkben is lesz pár.
Egyébként a szeleteket netről szoktam rendelni olyan helyekről, ahol sokfélét találok viszonylag jó áron, míg vannak olyanok, amiket egyszerű élelmiszerboltokban látok meg, vagy épp drogériákban.

A pontozásról az 1. részben írtam, a 2. részben, a 3. részben, a 4. részben, az 5. részben, a 6. részben, a 7. részben, a 8. részben és a 9. részben további tesztalanyokat találtok.

Yummy Protein Bites (Peak) - 3.5/5


MILCHschokolade 78% (Kakaomasse, Zucker, VollMILCHpulver, MOLKENeiweiß , Kakaobutter, Emulgator: Lecithine (SOJA), Vanille-Extrakt), SOJAprotein, Reismehl, BUTTERfett.

100 g // 503 kcal / 30 g fehérje / 30 g szénhidrát (ebből cukor 27 g) / 28 g zsír

Ízre 5-ös, ötletre is tök jó, hogy kicsi fehérjés csokidarabkák vannak a zacskóban, szóval lehet belőle keveset is enni, vagy pl. valami zabkására szórni pár szemet. Összetételre semmi extra, csak sima csoki, ami cukros is, annyi benne a plusz, hogy fehérjét is tartalmaz. Tehát nem diétás, nem cukormentes, hanem egy sima csokis édesség, ami tök finom és van benne fehérje. 3.5-öst kap, de csak az összetétel húzza le.


Elite Protein Bar (Dymatize) - 4/5

Elite Protein Blend (Whey Protein Concentrate, Calcium Caseinate, Whey Protein Hydrolysate, Whey Protein Isolate), Chocolate Coating (Sugar, Fractionated Palm Kernel Oil, Cocoa [processed with alkali], Lactose, Palm Oil, Soy Lecithin, Vanilla), Peanut Butter (roasted peanuts), Isomalto-Oligosaccharide (prebiotic soluble fiber), Glycerin, Soy Crisp Rice (Soy Protein Isolate, Rice Starch), Tapioca Syrup, Water, Soy Protein Isolate, Hydrolyzed Beef Gelatin, Peanut Flour, contains 2% or less of the following: Natural Flavors, Steviol Glycosides (stevia), Calcium Carbonate, Soy Lecithin, Salt

70 g // 270 kcal / 25 g fehérje / 25 g szénhidrát (ebből cukor 9 g) / 9 g zsír (4,5 g telített)

Jó ízű szelet elég jó tápértékkel és az összetétel sem nagyon gáz. Rendes adag fehérje van benne, közepesen cukros (a csokibevonat miatt). Semmiben nem kiemelkedő, de összességében jó, szóval megéri megkóstolni.


Fit Elite (Robert Irvine's) - 5/5


Proprietary Fortifx™ Protein Blend (Whey Protein Isolate, Milk Protein Isolate, Isomalto-Oligosaccharide (Prebiotic Fiber), Water, Unsweetened Chocolate, Cocoa Butter, Vegetable Glycerin, Almonds, and Organic Vegetable Oil., Contains 2% or less of the following: Salt, Natural Flavor, and Sucralose.

60 g // 180 kcal / 20 g fehérje / 24 g szénhidrát (ebből cukor 2 g) / 5 g (ebből 2 g telített)

A Quest Barhoz hasonló, bevonat nélküli szelet, de puhább. Tök jó, mert különböző állagú, ízű és színű részei vannak. Mindkettő finom volt (ez a két íz létezik), talán az egyik legjobb az ilyen fajta szeletek közül, bár már annyi féle van, hogy ki sem igazodok rajtuk. :o
Jó az összetétele, mivel csak értékes fehérjéket tartalmaz, sok rostot (15 g rost a 24 g szénhidrátból), kevés, de jó féle zsírt. Alacsony a kalóriatartalma, szigorúbb étrendbe is belefér.


Veggie Protein (Maxsport) 3.5/5


Ingredients: Crackling mixture 21% (soy, brown rice), chicory, quinoa 14%, canola oil, green olives 8%, tapioca, pea protein 6,4%, tomato powder 6%, garlic powder 5,2%, chickpeas, spices, salt. 

36 g // 108 kcal / 7,2 g fehérje / 10 g szénhidrát (ebből 1,7 g cukor) / 4,3 g zsír

Íme, egy érdekesség, a sós fehérjeszelet. :D Egy csomagban két ilyen kis kemény, ropogós szeletke van, leginkább olyan, mint valami kétszersült. Kettő félét kóstoltam, a grill ízű durván fűszeres, ezért nem voltam oda tőle, a pizzás viszont jó ízű. Szójából, barnarizsből van, ezen kívül cikóriát, quinoát is tartalmaz, a fehérje borsóból és csicseriborsóból származik benne, teljesen növényi, vegán termék. 
Összetételre tehát nem rossz, igaz nem egy komoly fehérjeforrás, nem is "szemét kaja". Tetszik, hogy más, mint a megszokott, de a grilles nem ízlik, így nem kap jobb pontot.

Protein Cake (Maxsport) - 4/5


Ingredients: whey protein contentrate and soy protein isolate 25,2%, vegetable oil (palm, shea), corn flour, fructose, corn meal, rapeseed oil, sesame seeds, amaranth flour, soy flour, defatted cocoa, whey powder, flavouring, egg powder, thickener (guar gum), sweetener (sucralose), acai powder (acai concentrate, maltodextrin), redcurrant powder, folic acid. 

50 g // 266,5 kcal / 14 g fehérje / 12 g szénhidrát (ebből cukor 5 g) / 17,5 g zsír (ebből 8 g telített)

Nem fehérjeszelet, hanem ilyen kis párnácskák vannak a csomagban, kívül ropogós, belül tejes krém töltelék. Nekem ízlett, finom volt. Összetétele közepes, van benne több jó dolog is, de a fruktóz meg a szójafehérje nem a legjobbak, meg elég zsíros is (sőt a zsír benne a legtöbb az összes tápanyag közül...). Szerencsére a cukortartalma alacsony emelett. Szóval összességében szerintem jó, érdemes megkóstolni, nem a megszokott.


Royal Protein (Maxsport)- 3.5/5


Ingredients: 26,2% whey protein concentrate and soy protein isolate, maltose syrup, 18% white coating (sugar, palm kernel oil, whey powder, skimmed milk powder, emulsifier: soy lecithin, flavouring), oligofructose (fibre), rapeseed oil, milled raisins, protein crisps (rice flour, whey protein isolate, emulsifier: soy lecithin), humectant: glycerol, skimmed milk powder, thickener: polydextrose (fibre), glucose-fructose syrup, stabilizer: guar gum, flavouring, emulsifier: soy lecithin, acidity regulator: citric acid.

60 g // 262 kcal / 15 g fehérje / 28 g szénhidrát (ebből cukor 17 g) / 9 g zsír

Van a Maxsportnak egy "sima" proteinszelete, ami egyszerű csoki, eper, vanília ízekben elérhető, ez meg attól Royal, hogy különlegesebb ízek vannak. Finomak egyébként (mondjuk nem kiemelkedően), de az összetétele sajnos nem jobb ennek a csokinak sem. Nem olyan hú de sok benne a fehérje, ellenben jó sok a cukor és a zsír sem kevés. Edzés előtt, után jó, de a 17 g cukor bármilyen diétában felejtős.


First Bar (Weider) - 4/5


Milcheiweiß*, Ballaststoff sirup (Polydextrose, resistentes Dextrin, Wasser), Kokosöl, Feuchthaltemittel: Glycerin; 2,9% SojaCrispies (Sojaeiweißisolat, Reismehl, Salz), 2% geröstete Erdnüsse, Salz, Aroma, Kakaopulver, Süßungsmittel: Acesulfam-K, Sucralose. 

60 g // 207 kcal / 22 g fehérje / 6,8 g szénhidrát (ebből cukor 0,4 g) / 8 g zsír (ebből 7,1 g telített)

Ilyen bevonat nélküli szelet, mint itt ebben a cikkben a Fit Elite, meg lejjebb még pár fehérjeszelet. Állaga nyúlós, ragacsos, de puha, íze finom. Ez mogyivajas-karamellás volt és tényleg az volt, érezni lehetett a mogyoró és a karamell ízt is, sőt kis földimogyoró darabkák is voltak benne. Tejfehérjéből áll, amit némi édesítővel meg rosttal csináltak ilyen állagúvá. Lehet, úgy tűnik sok benne a telített zsír, de az mind kókuszolaj, ami egészséges. Magas fehérjetartalom, szinte 0 cukor, tehát szigorúbb étrendbe is belefér.


Syntha 6 Edge (BSN) - 4/5



Összetevők: protein (tejsavó fehérje koncentrátum, tejprotein-koncentrátum, acid kazein), tejcsokoládé bevonattal (16%) (édesítőszerek: izomalt, szukralóz, pálma és pálmamag-olaj, tejsavópor, alacsony zsírtartalmú kakaópor, búzaliszt (glutén), emulgeálószerek: Szója lecitin, E476, aroma), isomaltooligosaccharides (prebiotikus rost), karamell cukor nélkül (édesítőszer: maltit, maltitszirup, sovány tejpor, kókusz olaj, tejzsír, aroma, nátrium-klorid), hidrolizált kollagén, nedvesítőszer (glicerin), mogyoró darabok

66 g // 222 kcal / 20 g fehérje / 21 g szénhidrát (ebből cukor 3,6 g) / 7,6 g zsír

Több rétege van a csokinak, mind kicsit más ízű és állagú. Ízre nagyon finom, állagra ragacsos, nem olyan könnyű gyorsan befalni, de a jó, mert legalább percekig el lehet nyammogni. :D Az összetétele egész jó, nem cukros, van benne elég fehérje. Szerintem jóféle szelet. Mindkettő ízlett.


Clean Bar (All Stars) - 5/5


protein keverék [11,5% savófehérje-izolátum, 9,6% tejfehérje izolátum, 8,6% kazein, 6% tejsavó fehérje koncentrátum], 21,2% izomalto-oligoszacharid, oligofruktóz, kakaóvaj, polidextróz *, 3 8% kakaómassza, 2,9%, alacsony zsírtartalmú kakaó, 2,9% kakaó forgács, akác **, aromák, növényi szén ***, 0,3% tejszín por, só, szukralóz ****,
* töltőanyag
** stabilizátor
*** színezék
**** édesítőszer

60 g // 193 kcal / 20 g fehérje / 2,3 g szénhidrát (ebből cukor 1,7 g) / 6,6 g zsír (ebből telített 3,8 g)

Már elég sok olyasmi szelet van, mint a Quest bar, ez pl. még a csomagolásában is arra hajaz. Állagra talán még jobb is, összetételre szinte ugyan az.
Szénhidráttartalma jó alacsonynak tűnik, de van mellette 22,5 g rost (tehát kb. 25 g az igazi szénhidráttartalom), ami elvileg nem szívódik fel, tehát a kalóriákat nem ad, ezért itt bele sem számolták. Diétás szelet, bármikor eheti bárki, akinek a tejfehérjékre nincs semmi érzékenysége.

Victory Bar (Oh Yeah) - 4/5

Protein Blend (Oh Yeah!® Blend Consisting of Whey Protein Isolate, Milk Protein Isolate, Calcium Caseinate), Natural Prebiotic Soluble Fiber from Vegetable Source (Isomalto-oligosacchrides), Almond Butter, Semi-Sweet Chocolate Chips, [Sugar, Chocolate Liquor, Cocoa Butter, Soy Lecithin (an Emulsifier), and Vanilla), Agave Syrup, Evaporated Cane Juice Crystals, Cocoa Butter, Natural Flavors, Soy Lecithin (an Emulsifier), Guar Gum, and Sea Salt.

65 g // 200 kcal / 21 g fehérje / 27 g szénhidrát (ebből cukor 8 g) / 6 g zsír (ebből telített 1,5 g)

Bevonat nélküli szelet ez is, érdekessége, hogy ebben a mandulásban vannak darabkák. Amúgy semmi extra, állagra olyan, mint a többi, ízre jó, de nem kiemelkedő.
A szénhidráttartalomból 17 g rost, szóval akár 10 g szénhidrátot is írhattak volna rá... hol így-hol úgy címkézik őket. Valahol levonják, mert hogy a rostok nem szívódnak (mind) fel és így a kalóriákhoz sem járulnak hozzá, itt viszont beleszámolják. Nem olyan diétás, mint a fentebbi szelet, mert azért van benne cukor, de nem vészesen sok.


A cikk később további ízekkel bővülhet.